För att gå i takt med miljöbeteende som många väljer för att rädda planeten, kan man även med miljödäck verka för det och dessutom få mindre pris på kvitton på bensinmackar.

Aktuell uppfinning

Med tanke på att priserna på mackar stiger upp så småningom och varje påfyllning av hela bränsletanken blir alltmer dyrare, börjar man tycka sig att det skulle vara schyst att få sina bränsleutgifter ner. Först glöm inte att kontrollera och hålla lufttrycket i däcken som föreskrivs i instruktionsboken och även lite högre med 0,2-0,5 bar. Om det är självklar sak, så kan man bidra mer till minskad bränsleförbrukning genom att köpa miljödäck. Vad är det för någonting och varför betalar man högre för det, brukar man fråga speciellt när det är dags för däckbyte. Som namnet antyder är det däck för dig som tänker på miljö genom att minska bränsleförbrukning och CO2-utsläppet. Detta åstadkommas tack vare minskade friktionen på däckens slitbana, som i sin tur leder till mindre rullmotstånd, vilket låter motorn anstränga sig lite mindre och därför sluka mindre bränsle ur bränsletanken. Dessutom pga. lägre friktionen har miljödäcken längre livslängd, vilket gör att du inte behöver byta däck så ofta och för att snåla ännu mer tillrådes det att köpa däck online, där man säljer miljödäck till rabatterade priser.

Hur man väljer lämpliga miljödäck?

Som vanliga ”omiljövänliga” däck, skiljer miljödäck sig åt nästan på lika sätt och har olika dimensioner, hastighetsgränser, som också påverkar bränsleförbrukning om man försummar lägga märke till dessa egenskaper. Så om man väljer däck med för låg profil, alltså med bredare vägkontakt är det ingen hemlighet att motorn drar mer bränsle än vanligt. Nästan lika viktigt är att följa föreskrifter om hastighetsbeteckning – inte byta däck till nya som har hastighetsmärke W (270km/h) eller V (240km/h), om t.ex. din gammal Volvo 240 kan knappt köra i 140 km/h. Dessa höghastighetsdäck är tyngre och slits snabbare, så att du får ingen sparsamhet. Lägre bränsleförbrukning med miljödäck förutsätter också lugn och sparsam körning, vilket tillsammans med inköp av däck på dackonline.se kan ge dig mer driftsekonomi på lång sikt.