Att biltillverkarna drar inspiration från motorsporten är knappast någon hemlighet. De flesta tycker att motorsportens bilar är betydligt häftigare än de vanliga bilarna som vi använder i samhället, och är inte särskilt konstigt med tanke på att de är byggda för att kunna prestera på en optimal nivå.

Biltillverkarna vet att deras bilar blir betydligt mer attraktiva om de innehåller inslag från racing eller F1, vilket gör att de säljer fler bilar. Kunderna blir även nöjdare, vilket gör att det är en win-win från båda sidor.

Teknologin förändras snabbare än någonsin inom iGaming

iGaming är en sektor som är under ständig förändring. De nya tekniker som utvecklas används för att skapa bättre spel, eller för att kunna sätta mer rättvisa och säkra odds, exempelvis hos Hajper odds. Detta gör att sektorn får möjlighet att utvecklas, vilket skapar en roligare och bättre spelmiljö för alla inblandade parter, vilket vi även ser inom bilbranschen.

4 saker som motorsportens teknologi har påverkat i produktionen av vanliga bilar

Nedanstående är exempel på saker som motorsportens teknologi har påverkat i produktionen av mer vanliga bilar:

Kolfiberchassi

Det finns många fördelar med att använda ett kolfiberchassi framför ett stålchassi, något som länge har använts inom motorsporten. Anledningen till detta är att det är lättare, mer flexibelt och betydligt starkare än stålet i kontrast för sin vikt.

Anledningen till att det inte är mer utbrett inom den generella bilproduktionen är att det är betydligt dyrare. Men lyxigare bilvarianter går ibland att få i kolfiber, och är populärt inom elbilsbranschen där vikt är oerhört viktigt.

Vi kan därmed förvänta oss fler kolfiberchassin i framtiden i takt med att vi sakta men säkert rör oss mot ett samhälle där elbilen står i fokus, och att produktionskostnaderna blir lägre.

Knappar på ratten

Om du kollar tillbaka på bilar för bara 20 år sedan var det få bilar som hade många knappar på ratten. På sin höjd fanns det knappar för att höja eller sänka volymen, eller alternativ för farthållaren. I dagens situation finns knappar i en större utsträckningen, något som har påverkats av motorsporten.

I en F1-bil hittas massvis med spännande knappar på ratten, och biltillverkarna vet att om de sätter fler knappar på ratten, kommer upplevelsen att bli bättre, inte minst för de som har ett intresse för just dessa saker.

Paddlar (växling)

Visste du att vissa bilar har paddlar bakom ratten? Det stämmer faktiskt. Det är ett växlingssystem som vanligtvis hittas inom motorsporten. Här är tiden av yttersta vikt, och att kunna behålla händerna på ratten under hela loppet kan göra en enorm skillnad gentemot att behöva röra vänster eller höger arm mot en växelspak med jämna mellanrum.

Detta hittas numera även i vanliga bilar, men ofta hos de som är lite mer sportiga.

Backspegeln

Numera tar vi detta för givet, men förr i tiden fanns det ingen backspegel i de vardagliga bilarna. Det var inom motorsporten som detta började, och var till för att förarna skulle kunna se sina motståndare. 

Det här är idag ett måste i alla bilar, och har bidragit med betydligt bättre säkerhet och medvetande på vägarna.