I oktober körs det Finska VM-rallyt i staden Jyväskylä. Det är känt som ett av dom snabbaste och tuffaste rallyna i världen. Finland är känt för sina stora hopp, där bilarna kan flyga över 50 meter i över 200 kilometer i timmen. För att klara en tävling som den i Finland krävs det att rallybilarna har bra fjädring som klarar alla stora hopp. Men fjädringen i en bil är inte främst till för komfort, utan framförallt för säkerhet.

Precis som i en rallybil är det stötdämparna i din privatbil som ser till att du har komfort på stötiga och håliga vägar, men lika viktiga är dom för väghållning och stabilitet i bilen. Därför är det superviktigt att ha bra fungerande stötdämpare i sin bil.

Hur vet man om ens stötdämpare är trasiga?

Ibland händer det att bilens stötdämpare går sönder, och då är det bra att veta vilka tecken som finns på att det är dags att byta eller laga stötdämparna. 

Om din bils ratt börjar vibrera och bilen beter sig konstigt i exempelvis en kurva, är det ofta ett tecken på att något är trasigt och behöver bytas. Skulle du även se ett läckage av olja från stötdämparen behöver stötdämparen snabbt bytas innan det blir en säkerhetsrisk.

Andra tecken på att du behöver byta ut dina stötdämpare är om bromssträckan blir längre, bilen blir svårare att styra, du hör konstiga ljud medans du kör, att däcken slits ojämnt, sämre komfort och att karossen svajar.

Du kan själv göra vissa kontroller av din bil för att upptäcka om dina stötdämpare är trasiga. Bland annat kan du kontrollera hur däcken slits. Om du upptäcker att däcken slitits ojämnt är det ofta kopplat till bilens stötdämpare. Kolla även efter läckage eller rost kring stötdämparen. Kontrollera även stötdämparnas funktion genom att svaja på bilen. Skulle bilen gunga mer än en gång när du svajat bilen så bör du kontrollera bilen vidare hos en verkstad. Du bör göra dessa kontroller efter 20 000 mil.

Hur byter jag mina stötdämpare?

Om det skulle vara så att dina stötdämpare är trasiga eller dåliga behöver du byta eller laga dom. Att byta stötdämpare kan verka svårt, men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Innan du börjar behöver du ha köpt din nya stötdämpare. För den som inte är så van vid att reparera bilar rekommenderar vi att du köper en förmonterad stötdämpare. Viktigt att tänka på är att du köpt en stötdämpare som passar för din bil och din hjulupphängning. Du kan ofta dubbelkolla detta genom att slå upp din bil i registret hos det företag du köper stötdämparen ifrån.

Placera din bil plant och hissa upp den, sen kan du börja med att lossa hjulbultarna med hjälp av ett fälgkors, mutterdragare eller dragskaft så att du kan ta bort hjulet.

För att få loss stötdämparen kan du behöva lossa andra delar som krängningshämmaren och i vissa fall även bromsdelar. I din bils servicemanual hittar du mer om detta.

Lossa de bultar som håller fast fjäderbenet med hjälp av en hylsnyckel och håll emot med en ringnyckel. När du fått loss muttrarna kring fjäderbenet kan du knacka ut dem med en gummihammare och låta ena bulten sitta kvar tills du skruvat loss bultarna i motorrummet.

När du fått lös alla bultarna i hjulhuset och endast har en stödbult kvar så är det dags att skruva lös muttrarna i motorrummet med hjälp av en ringnyckel. 

När du tagit bort alla bultar rekommenderar vi att stötta upp länkarmen med lämpligt föremål. För därefter ut stötdämparen försiktigt från hjulhuset.

Har du köpt en färdigmonterad stötdämpare kan du nu direkt påbörja monteringen av den nya stödämpare. Börja med att föra in den nya stötdämparen i hjulhuset och för in bultarna och krängningshämmaren i det nya fjäderbenet och dra åt muttrarna lätt, skruva därefter på muttrarna i motorrummet för att sedan dra åt alla muttrar med lämpliga verktyg.

I bilens servicehandbok kan du även läsa mer om vilket moment du ska dra åt bultarna med, och sedan är det bara upprepa processen på samtliga stötdämpare på bilen. Eftersom du troligtvis kommer behöva byta allihop.

Att byta stötdämpare på sin bil är ofta inte så svårt som man kan tro, och att ha bra stötdämpare är viktigt båda för säkerhet och komfort. Både i din privatbil och i rallybilar.

Informationskällor:

https://www.autobutler.se/bilens-abc/hur-du-byter-fjadring-och-stotdampare

https://www.reservdelar24.se/bildelar/stotdampare.html