Motorsporter har haft en enorm popularitet i årtionden. Ju mer populär en sport är, desto fler investerare lockas och desto fler länder investerar i denna sport. Sportspel är förstås en del av metier, som kan placeras mycket bra på online-spelning, till exempel. Särskilt Formel 1 är mycket populärt eftersom det hålls över hela världen. Därför finns det naturligtvis också många mycket populära banor som ofta är fullbokade långt före själva evenemanget, eftersom ingen vill missa dessa lopp. Ofta beror detta inte bara på själva tävlingarna, utan även platsen för tävlingen kan spela en avgörande roll. Detta gäller särskilt Formel 1-tävlingen i Monaco. Här gäller bland annat regeln: se och bli sedd.

De rikaste tävlingsarrangörerna i Formel 1

Särskilt när det gäller Formel 1 finns det några mycket rika människor som investerar i denna sport. Fastighets- och hotellmagnaten Ong Beng Seng från Singapore var till exempel den drivande kraften bakom att få Formel 1-tävlingen på den inhemska banan. Investeraren i Austin-banan är John DeJoria. Bland de superrika som också stöder motorsporten intensivt finns naturligtvis prins Albert II av Monaco. Det mest kända loppet hålls förmodligen i hans stad. Och sedan har vi tävlingarna i Bahrain och Abu Dhabi. Dessa organiseras också mycket effektivt direkt av respektive kungahus.

Bahrains kronprins är en av de största supportrarna till Formel 1 och investerar även i McLaren-racingteamet genom den statliga fonden Mumtalakat. Formel 1:s nyaste lopp, Miami Grand Prix, har också många mycket starka finansiärer. Detta kommer att hållas för första gången från och med 2022. Banan, som kostar 40 miljoner dollar och som löper genom anläggningarna runt Hard Rock Stadium, finansierades av Ross.

Saudiarabien ligger i framkant när det gäller investeringar i motorsport

Prins Abdulaziz är Saudiarabiens idrottsminister och han pekar på orsakerna till att motorsportevenemang som Formel 1, Formel E, Dakarrallyt med flera har kommit till landet. Det finns förmodligen inget annat land som investerar så mycket pengar i motorsport som Saudiarabien. Den 5 december kan världen för första gången beundra den helt nya gatubanan i Jeddah. Det här är platsen för det näst sista loppet i den spännande Formel 1-säsongen 2021. Saudiarabien har undertecknat ett långsiktigt kontrakt med Formel 1. Men förutom Formel 1 är Saudiarabien också värd för Dakarrallyt samt Formel E och Extreme E-tävlingar.

Idrottsministern förklarade i en intervju att landet är mycket ambitiöst när det gäller motorsport och att Formel 1 ska användas som ett budskap om social rättvisa i Saudiarabien. I kungariket investerar man i många idrotter eftersom man har insett att idrotten spelar en avgörande roll för ungdomarnas framtid. Det betonas dock att det i slutändan inte enbart handlar om motorsport, men att den har tagit en viktig plats i rampljuset.

Den saudiska modellen är en del av Vision 2030, som handlar om att investera i idrott. Idrottarna bör ges möjlighet att lära sig av internationella idrottare och på så sätt förbättra sin egen nivå. Särskilt motorsporten gav tidigt tydliga exempel på detta. Saudiarabien har till exempel vunnit flera förartitlar i FIA Cross-Country World Cup. De vann den saudiska ryttaren Dania Akeel förra året. Hon kommer också att delta i Dakarrallyt i januari 2022.

Det faktum att en kvinna körde detta lopp visar redan på den tydliga utvecklingen i landet. Fyra år tidigare fick kvinnor inte köra bil alls. Nu blir det tydligt varför landet investerar så mycket i motorsport. Avsikten är främst att öka livskvaliteten i landet och ge ungdomarna fler möjligheter. Syftet är också att se till att landet är närvarande på den internationella scenen.

Saudiarabien kämpar för mer rättvisa i landet

Landet är nu alltmer närvarande på de internationella scenerna. Som en följd av detta är landet också föremål för mycket mer granskning. Detta kommer att bli särskilt tydligt under de kommande veckorna. Det är då som Formel 1-communityt anländer till Saudiarabien med sitt eget #WeRaceAsOne-budskap för social rättvisa. Saudiarabien ser fram emot att bjuda in och besöka människor från hela världen. Med den enorma investeringen i den nya banan hoppas Saudiarabien att alla som deltar i dessa lopp ska få uppleva något unikt.

2018 var startåret för turistvisum

År 2018 hölls Formel E-tävlingen i Riyadh. Vid detta tillfälle infördes turistvisumet. Det är en verklig innovation, eftersom en sådan visering inte har funnits tidigare. Tack vare Formula E inleddes en ny era. Inom loppet av bara tre månader har turistministeriet infört det system som infördes inom idrottssektorn. Det är nu möjligt för över 50 länder att få en sådan visering. Tidigare var det inte möjligt att anordna evenemang av detta slag i landet eftersom landet självt inte var öppet för det.

Undersökningen av fans

En global undersökning visade att Formel 1-publiken inte bara blir yngre utan också mer kvinnlig, vilket är en välkommen nyhet. Ännu en anledning till att Saudiarabien satsar ännu mer på motorsport. För här ser de en möjlighet att inte missa båten inom motorsporten. Dessutom har öppnandet av landet när det gäller viseringar skett precis i tid. för att spela en viktig roll på världsscenen. Bara de sociala medierna har gjort Formel 1 känt av många fler människor som aldrig tidigare varit intresserade av racing. Nu är de också bland fansen. Framför allt är det nu den unga fan-generationen som kan tas med på tåget. De kommer nu att utgöra en viktig del av fanskapet i framtiden. Särskilt i Saudiarabien är 70 % av befolkningen yngre än 40 år, vilket innebär att de naturligt hör till den grupp som är tekniskt kunniga.

E-sporter skapar också entusiasm

Idrottsministern ser också en stor potential för sitt eget land när det gäller e-sport på grund av befolkningens demografiska sammansättning. Spel kan äga rum när som helst och var som helst. Till exempel sponsrades även de virtuella 24 timmarna i Le Mans. Här blev det uppenbart att många människor som hade ett tydligt intresse av att riket också deltog.