Dagens rallybilar är oerhört häftiga. Den prestanda de har i skrivande stund kunde de bara drömma om för 10, 20 eller 30 år sedan, och blir bara bättre och bättre för varje dag som går. För att kunna konkurrera på den allra högsta nivån krävs det att utrustningen håller måttet, och att den är uppdaterad enligt de senaste standarderna. Annars blir man omkörd…

Du har säkerligen hört talas om turbo, och att det kan göra stor skillnad för en bils prestanda, eller hur? Men vet du vad turbo är för något, och varför det är väldigt viktigt för rallybilar? 

iGaming-sektorn förändras och definieras av ny teknik

De flesta sektorer förändras och utvecklas med hjälp av ny teknik, det går helt enkelt inte att undvika, och är ofta positivt. iGaming-sektorn är ett starkt exempel som till stor del drivs av ny teknik. 

Här används exempelvis avancerade algoritmer för att se till oddsen som erbjuds är rättvisa, något som görs hos Snabbare betting. Utöver detta driver 5G och VR tekniken framåt inom iGaming-industrin, och ser till att den blir mer uppslukande och interaktiv. 

Vad är turbo?

En turbo är helt enkelt en typ av system som ökar effekten i en motor. Det finns många olika typer av turbo som fungerar på olika sätt, men något som de flesta har gemensamt är att systemet tar vara på överbliven luft och annan typ av effektivitet, och ser till att den ger motorn en extra “kick”.

Kort och gott ser turbon till att motorn kan leverera på en högre nivå.

2 anledningar för varför rallybilar använder turbo

Nedanstående är exempel på varför turbon är viktig för rallybilen:

Den får mer kraft

En av de stora anledningarna till varför rallybilar använder turbo är att de helt enkelt får mer kraft. Detta är oerhört viktigt med tanke på hur snabbt bilarna kör, och hur snabbt de måste accelerera för att kunna konkurrera. 

De tar även vara på en större del av motorns potential, vilket de flesta rallyförare inte tackar nej till.

Det sparar vikt och utrymme

I dagens tuffa klimat behöver de som bygger rallybilen inte bara tänka på att bygga en stabil bil med stark motor. Den måste även vara lätt och ta upp så lite utrymme som möjligt, annars går det inte att konkurrera på en hög nivå.

Genom att använda turbo kommer de flesta bilar undan med en aningen sämre motor, vilket i många fall kan göra att bilen blir lättare och får mer utrymme över till annat.

Det är viktigare än någonsin att använda turbo tack vare den stora konkurrensen

Det har alltid varit viktigt att använda den senaste tekniken för att kunna konkurrera inom motorsporten, men under de senaste åren har utvecklingen gått snabbare än någonsin. Bilen måste bli lättare, snabbare och mer effektiv, och turbo är ett effektivt sätt för att uppfylla alla dessa punkter.

De bilar som inte använder turbo måste kompensera på andra sätt, men det finns en anledning till att de allra flesta rallybilar är utrustade med någon form av turbo i dagens läge.