Rally de España är en av World Rally Championships deltävlingar. Här tävlar världens elit mot varandra i 13 tävlingar som sträcker sig över större delen av året, och bjuder vanligtvis på massvis med spännande action. 

Än så länge har 11 av 13 tävlingar körts, och Rally de España (Rally RACC Catalunya-Rally de España) är den näst sista tävlingen för året. Just nu är det Kalle Rovanperä som har en klar och tydlig ledning, men än så länge finns det utrymme för förändringar i toppen av tabellen.

Det stora frågan är dock vem som kommer att vinna tävlingen i Spanien. Är det Rovanperä? Tänak? Eller någon annan? Det är det vanligtvis spelbolagen som har störst koll på. De har tillgång till en stor mängd statistik och kunskap, något de använder för att sätta så korrekta odds som möjligt. Därmed kan det vara en bra idé att ta en lite närmare titt på sports betting om du vill se hur stor chans en viss förare har att vinna ett enskild lopp.

Men vi har självklart även våra egna gissningar, och detta ska vi titta lite närmare på i den här artikeln!

När och var körs mästerskapet?

Mästerskapet kommer att köras den 20-23 oktober 2023 i Salou i Spanien. Exakt vilka tider som gäller har ännu inte offentliggjorts, men kommer att göra det i takt med att vi närmar oss tävlingsdatumet.

Vi kan dock med säkerhet säga att tävlingen kommer att utspela sig mellan den 20-23 oktober, och kommer förmodligen att börja på morgonen eller mitt på dagen.

De 4 som har störst chans att vinna

Nedan är de fem förare som har störst chans att vinna årets upplaga av Rally de España enligt oss:

Kalle Rovanperä

Kalle Rovanperä har minst sagt haft en framgångsrik säsong hittills under 2022, trots att han endast är 22 år gammal. Han har vunnit 5 av de tävlingar som körts hittills (varav en av dem är tävlingen i Sverige), och är topptippad att vinna hela World Rally Championship 2022.

Större delen av hans vinster kommer dock från ett grusunderlag. Tävlingen i Spanien körs istället på asfalt, vilket gör att vissa andra förare kan ha en fördel gentemot Rovanperä.

Hur som helst har Rovanperä haft en fenomenal säsong hittills, och kommer med allra största sannolikhet att hamna i toppskiktet i Spanien också.

Ott Tänak

Ott Tänak är en av världens främsta rallyförare och är något av en senior i branschen, inte minst i jämförelse med Kalle Rovanperä. Tänak har tagit många segrar under årens gång, varav 3 har kommit under årets säsong.

I tabellen ligger han på plats nummer två, dock ganska långt efter Rovanperä. Men om det är någon som har en chans att knipa förstaplatsen från Kalle, är det Ott. Under de tre senaste tävlingarna har han två vinster och en andraplats, och kommer med allra största sannolikhet att göra allt för att prestera lika bra i Spanien.

Därmed tror vi att sannolikheten är hög för att det är Ott som står högst upp på prispallen i Spanien 2022.

Thierry Neuville

Även Neuville är en vass förare som aldrig får räknas bort ur en tävling. Hittills under säsongen har han dock endast vunnit en enda tävling, men är den förare som har den senaste titeln i mästerskapet. Därmed är chansen stor för att han behåller sitt flow och tar sig långt även i Spanien.

Vi får heller inte glömma bort det faktum att han har kommit bra i större delen av resterande tävlingar under säsongen, och har faktiskt haft en ganska bra säsong på det stora hela.

Dani Sordo

Sist men inte minst tror vi att Dani Sordo har en ganska bra chans att sluta på första plats i Spanien. Hittills under säsongen har han tagit 3 stycken 3:e platser, men misslyckats ganska rejält under de andra tävlingarna.

Nu är det dock dags för tävling på hemmaplan i Spanien, och ingen av de andra förarna kommer vara lika taggade som Sordo. Vem vill inte vinna på hemmaplan, eller hur?