Rally är en sport som numera nästan kan klassas som typisk svensk. Tänker man på rally i världen, då tänker man på Sverige. Anledningarna till detta är många, men framförallt är det kanske för att vi har en så lång historia inom rally. Under över 70 år har Svenska rallyt organiserats. Sedan kommer det upp ytterligare faktorer ju längre tiden går. En anledning som är väldigt tydlig just nu är att sporten växer tack vare all den betting som kan göras. Man kan inte längre bara spela på placering. Idag kan du spela på nästan allt. Rally växer och blir större, men varför?

Lång historia 

Sverige har en lång historia bakom sig när det kommer till rally. Det är en sport som länge varit väldigt populär och som lockat många svenskar till sig. Visst kommer det kanske inte i närheten av landets största sporter, men med tanke på vad det är så det väldigt stort. Rally är en sån sport som kanske är svår att faktiskt börja tävla i, och därför har tillväxten varit lite av ett problem under åren. Detta problemet kvarstår men i jämförelse med andra länder är vi i framkant. Vi tror att det är på grund av den långa historia vi har av rally och den kultur som bildats kring sporten.

Med kultur menar vi att samhället i stort har accepterat och uppmuntrar de som vill syssla med rally. Rally är en del av det svenska samhället på ett sätt den inte är inom andra länder. Tack vare det så lyckas sporten växa och bygga på vår redan långa historia.

Betting är en stor faktor

Något som gjort att det blivit ännu mer populärt under de senaste åren är betting. Varannan svensk spelar för pengar och även där blir det allt fler. Slår man ut det på genomsnittet så spelar varje vuxen människa i Sverige för runt 3000 kr. Räknar man då på att varannan svensk spelar så blir det i runda slängar lite över 6000 kr per spelare. Inga enorma summor, men absolut större än vad det varit. Mycket av detta spelande sker på de traditionellt stora sporterna, som fotboll, hockey, och så vidare. Rally är dock förvånansvärt stort även här. Kanske kan det bero på den rallykultur vi nämnde ovan. 

Att spela på rally är spännande av många anledningar. Inte minst för att det går fort. Precis som på alla sporter idag kan du spela på mer eller mindre vad som helst som händer på banan. Är man nybörjare håller man sig nog till vinnare och placeringar, men möjligheterna är oändliga. Hur lätt det är och hur mycket valmöjligheter som finns är ytterligare två faktorer som spelar stor roll för att betting även det blir mer populärt. Det är en positiv spiral där mer rally leder till mer betting, och vice versa.

Organiserar stora tävlingar

En till del som gör att sporten fortfarande växer i Sverige är alla de stora tävlingarna. Nu är tidsplanen släppt för Svenska rallyt och nu är det nya sportåret i rullning. Svenska rallyt är det största återkommande sportevenemanget vi har i Sverige. Det lockar tusentals åskådare varje år. Mer ser det också ut att bli. I takt med att de stora tävlingarna blir allt fler och allt större, desto fler personer lockas till sporten. 

Svenska rallyt har ordnats varje år sedan 1950. Sporten har alltså i över 70 år organiserat en och samma tävling för alla som är intresserade. Att konstant bjuda på en sådan show år efter år gör förstås att många stannar inom sporten. Många som kommer i kontakt med den bara tack vare tävlingen blir också kvar när de ser charmen i det hela.