När man ska köpa en bil så är det ofta mycket som behöver funderas över och ta hänsyn till. Ett bilköp innebär ofta en ganska stor utgift och då är det bra att fundera på vad man vill ha ut av sitt bilköp. Många behöver också fundera på vad man kan göra för att spara pengar på sitt bilköp. Självklart vill man inte betala mer än man måste.

Det finns lite olika sätt att spara lite pengar när man ska köpa en ny bil. Bland annat så kan man välja en mindre bil, en bil som är bensinsnål och har låga omkostnader samt välja en lite äldre bil. Men vill man då investera i en nyare bil, som ofta är det säkraste sättet att köra på, så är det många som väljer ett bilköp genom sitt företag

Spara pengar på att köpa bil genom företaget

När man ska köpa en bil genom företaget så finns det lite man behöver tänka igenom innan. Bland annat måste man fundera på om bilen kommer att användas mest för privat körning eller mest i arbetet. Man måste också titta på bilens pris, detta är nämligen två faktorer som spelar in när man vill spara pengar på sitt bilköp.

Ju mindre bilen kostar och ju mindre den körs privat, desto mindre blir också skillnaden ekonomiskt. Det kan vara en bra idé att räkna ut vad som blir billigast, en tjänstebil eller en förmånsbil. Det som pekar mest åt att en tjänstebil är att föredra är att man då kan göra avdrag för den värdeminskningen som bilen får år efter år. Det kan nämligen företag göra men inte privatpersoner.

Skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil är att en tjänstebil äger företaget men den används i tjänsten. Den får användas privat, men endast tio gånger per år. En förmånsbil kan företaget också äga men den får köras obegränsat av den som har den. En förmånsbil kan även användas i tjänsten och då får man ta ut milersättning från företaget.

Finansiera bilen på rätt sätt

För att spara pengar på sitt bilköp är det väldigt viktigt att man tittar på hur man ska finansiera sitt bilköp. Har man sparade pengar är det alltid bäst att använda dem istället för att upprätta ett lån. Ett lån ska nämligen betalas tillbaka och det ska betalas tillbaka med ränta vilket gör att bilen kommer att kosta mer än det står på prislappen. 

Måste man ändå ta ett lån för att betala för sin bil så gör man klokt i undersöka olika långivare innan man bestämmer sig för vart man ska låna pengar. Det finns en hel del pengar att spara på detta och både ränta och villkor kan skilja sig åt en hel del. Vill man inte jämföra lån själv kan man få hjälp med detta av en låneförmedlare.

Vilka behov finns?

Man bör noga fundera igenom vilka krav man har på bilen. Hur många ska kunna åka samtidigt, ska den köras långt, är det mest stadskörning eller ska man köra så kallade långa mil? Allt det här kan påverka priset på bilen och det är dumt att lägga ner en massa pengar på en bil som man inte riktigt har användning för.

Klarar man sig med en mindre bil, så finns det pengar att spara här. Stora bilar är ofta dyrare i inköp och de kostar många gånger mer att köra. Man kan också titta på vilket märke det är på bilen, det skiljer ofantligt höga summor mellan de olika bilmärkena. Även när det kommer till hur mycket bilen kostar att äga i form av försäkring och skatt förekommer det stora prisskillnader beroende på vilken typ av bil man har.

Måste bilen vara helt ny eller är det okej att den är några år gammal? En bil som är helt ny sjunker drastiskt i värde när den körs ut ur bilhallen av första köparen. Vill man spara pengar på sitt bilköp ska man därför titta på en bil som inte är helt ny. Det räcker att den är ett par år gammal för att man ska ha sparat många tusenlappar på sitt bilköp.

Var beredd på att resa för plånbokens skull

Är man villig att resa en bit för ett billigare bilköp, så finns det faktiskt en hel del pengar att spara på det. Det har nämligen visat sig att i norra Sverige så är det allra dyrast att köpa begagnade bilar. I söder är det billigare att köpa bil och det kan skilja väldigt många tusenlappar beroende på vilket län man köper sin bil i. 

Detta gäller oavsett om man köper sin begagnade bil av en privatperson eller man väljer att köpa den av en bilfirma. Så pengarna man betalar för tågresan till de södra delarna av Sverige kan var väl använda pengar.