Den skandinaviska rally-truppen kan åter blomstra efter att Rovanperä satte tillbaka norra Europa på kartan efter sin vinst i Nya Zealand. Hur svenska truppen kommer att motiveras av denna nordliga fläkt återstår att se, men en allt starkare nordisk konkurrens är säker.

Den globala rally-scenen har dominerats av fransoserna Sébastien Loeb och Sébastien Ogier i nästan två decennier, men finske Kalle Rovanperä har nu tagit fokuset tillbaka till Norden. Tidigare i höstas körde han nämligen hem titeln som världsmästare vid rallyt i Nya Zealand. Detta gjorde han redan vid 22 års ålder, och har därmed en lovande karriär framöver. 

Ökande nordiskt intresse för rally slots

Senaste gången en skandinav stod på podiet var det svensktalande finländaren Marcus Grönholm. Detta var för exakt tjugo års sedan, vid mästerskapssäsongen 2002. Rovanperäs vinst skulle kunna leda till en förnyelse av intresse och engagemang för sporten, och därmed ett ökat tryck till de inhemska rallyna i de nordiska länderna. 

Till exempel kan detta leda till ett ökat intresse för rally slots och vadhållning. Dessa är interaktiva sätt för såväl trogna fans att fördjupa sig i sporten som för nya fans att lära sig mer om rally och dess termer och trender. 

Rovanperä historisk segrare

Den unge finländaren säkrade världsmästerskapstiteln redan innan säsongen var över. Kalle Rovanperä har sedan tidigare varit känd för sina titlar trots sin unga ålder, och i år blev inget undantag då han blir den yngste någonsin att ta hem världsmästerskapspokalen vid 22 års ålder. Bakom honom i pall-ligan ligger estländaren Ott Tänak, som blev världsmästare 2019, och belgaren Thierry Neuville.

Rovanperä har även tidigare fått stor uppmärksamhet efter en specifik vinst tidigare i säsongen. Efter vinsten vid svenska rallyt i slutet av februari firade finländaren nämligen inte som han brukar. Detta till följd av att den ryska invasionen av Ukraina hade påbörjats samma vecka. 

I sitt vinnartal uttryckte han sig så här: ”Jag känner inte för att fira för mycket nu, det har varit en riktigt tuff helg för folket i Ukraina. Jag vill bara hoppas att de har styrka och hopp i dessa svåra tider.” Hans gest blev uppmärksammat över hela världen.

Mästaren försvarar titeln på svensk snö i februari

I februari 2023 blir det återigen dags för internationella rally-turnén att komma till Sverige. I enlighet med bytet som skedde under 2022 så kommer rallyt fortsatt hållas i Umeå istället för värmländska Karlstad. Förändringen har skett för att kunna snösäkra tävlingen. Det blir spännande att se om mästaren kan behålla sin titel från den dramatiska Rally Sweden-helgen 2022.

Det återstår däremot att se om vad det svenska värdlandet kan erbjuda i form av motstånd. Den enda svenske föraren i årets upplaga, Oliver Solberg, får nämligen inte stanna hos Hyundai-stallet efter årets säsong. Under året har han som bäst rankat fyra i ett lopp, men har hemsökts av olyckor då han fått avbryta sex lopp. Ännu har inga nyheter släppts angående kontrakt med ett annat stall.

Tävlingen kommer även att ske under ny ledning. Under 2022 tillsattes Stefan Djerf som ny projektledare och event director på Rally Sweden. Han ser stor utvecklingspotential i det nordliga loppet, där svenskar får se världseliten njuta av de inhemska vägarna.